---- Història ----

Història del centre

L’edifici de l’escola es va inaugurar l’onze de març de 2001, encara que com a nou centre escolar, ja ens vam posar en marxa al setembre del 2000. Les primeres classes es van impartir en unes aules habilitades en un local de l’Ajuntament del carrer Alguer i a unes aules cedides per l’escola Sant Esteve.

Vam començar a funcionar com escola d’una línia però amb el compromís que al curs següent ja es començaria a construir la segona. Durant el curs 2002–2003 es va obrir la segona línia del parvulari i pel curs 2003–2004 es va inaugurar la segona de primària i la nova fase d’ampliació de l’edifici.

El nom de l’escola, també té la seva història. Fa ja algun temps que el nom de l’actual escola Emili Carles Tolrà era el de Mestre Pla, però en un Ple de l’Ajuntament es va decidir canviar el nom pel d’Emili Carles Tolrà i també es va acordar que la propera escola que es fes al poble rebria el nom de “Mestre Pla” en honor d’aquest mestre, en Pere Pla i Reig, que va ser una figura important pel nostre poble en el camp de l’educació.


Història del Mestre Pla

El mestre Pere Pla Reig va néixer a Fontcoberta (Girona) el 4 de novembre de 1888.
Va estudiar al seminari a Banyoles i es va pagar els estudis fent de campaner i sagristà a la parròquia de Sant Fèlix de Girona. Posteriorment va estudiar pedagogia. Es va casar al 1922 amb Àngela Costa Casas i van ser pares de quatre fills.

Va ensenyar a Barcelona, en el Liceu San Jorge i en el Col·legi San Pedro Claver, durant cinc anys, i entre 1922 – 1926 va ser mestre d’una escola pública del Prat de Llobregat. El 23 d’agost de 1926 va arribar a la parròquia de Sant Esteve de Castellar per substituir a Josep Sot Delclòs com a director de les escoles del Patronat Tolrà.

Amb l’esclat de la Guerra Civil, les escoles van estar tancades, per això va abandonar Castellar i se’n va anar a Cànovas, on va ocupar places de mestre interí als pobles del voltant.

Acabada la guerra, va tornar i va continuar com a abans a les escoles del Patronat Tolrà fins que es va jubilar. La seva dona va aconseguir després de la guerra plaça a l’escola pública de nenes i es va encarregar de la classe mixta de pàrvuls fins que es va jubilar. Va morir a Castellar del Vallès el 21 de juny de 1965.

El mestre Pla, a més de donar nom a la nostra escola, també té un carrer dedicat a la població de Castellar.free web stats